piątek, 16 września 2016

Baklazany grillowane z suszonymi pomidorami / Le melanzane grilliate con pomodori secchi




Swietne polaczenie moich ulubionych smakow. Znakomita przekaska albo dodatek do miesa,serow...jednym slowem stale,letnie danie na moim stole :)



baklazany (najlepsze jasno fioletowe)
pomidory suszone w oleju
natka pietruszki
2-3 zabki czosnku
2-3 listki laurowe
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
sol lub mieszanka typu vegeta

Baklazany kroimy na plastry. Grillujemy je na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. W naczyniu kladamy:
Baklazany sol lub vegeta natka pokrojone na kawalki pomidory ocet balsamiczny oliwa z oliwek
Powtazamy warstwy do wykonczenia skladnikow .
Pomiedzy warstwy wkladamy cwiartki zabkow czosnku i listki lurowe. Ostatnia warstwe zalewamy obficiej oliwa,tak aby calosc byla przykryta. Uciskamy widelcem aby usunac babelki powietrza.

Z dnia na dzien jest smaczniejsze,wiec ja je robie w sporej zamykanej miseczce. W lodowce mozna przechowywac nawet 2 tyg....jak dotrzyma :)

1 komentarz:

  1. Pyszna propozycja :) Nareszcie coś się tu dzieje, co nas bardzo cieszy :)pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń