sobota, 15 marca 2014

Marcowa piekarnia Fougasse z oliwkami wg J. Hamelmana

Rowniez w tym miesiacu Amber zaprosila nas do wspolnego pieczenia w ramach "Marcowej piekarni".Przepis zaproponowala Magda z blogu Konwalie w kuchni.  Robilam juz kiedys chleb tego typu, ale bardzo chetnie zrobilam go wlasnie z tego przepisu... i to byl strzal w dziesiatke...tym bardziej, ze jedlismy go na urodzinowej kolacji mojego Makarona... Moge , wiec spokojnie powiedziec, ze idealnie smakuje, jeszcze cieply jako dodatek do carpaccio z karczochow i do Prostej pieczonej dyni....


Fougasse z oliwkami  wg J. Hamelmana

"Składniki na 2 chlebki:


pâte fermentée
122 g (1 szklanka) mąki chlebowej
79 g (3/8 szklanki) wody
3 g soli
szczypta drożdży

Połączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta.  Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb.  Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 C.  Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.

 ciasto właściwe
320 g (4 ¼ szklanki) mąki chlebowej
48 g (3/8 szklanki) mąki pszennej razowej
255 g (1 1/8 szklanki) wody
6 g soli
3 g drożdży instant
26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek
40 g (1/4 szklanki) oliwek nicejskich
całość pâte fermentée

 

Włożyć do dzieży wszystkie składniki oprócz pâte fermentée, oliwek i oliwy.  Mieszać całość na pierwszej prędkości 3 minuty, aby składniki się połączyły.  Podczas mieszania dodawać partiami zaczyn.  W razie potrzeby skorygować hydrację, dolewając nieco wody.  Po wymieszaniu składników ciasto powinno mieć średnią konsystencję.


Włączyć drugą prędkość i dodawać oliwę.  Mieszać 5-6 minut, aby rozwinąć siatkę glutenową.  Dodać oliwki i mieszać na pierwszej prędkości,  tylko tyle, aby składniki były równomiernie rozmieszczone.


Aby oliwki nie połamały się i nie zabarwiły ciasta  można zastosować następującą technikę podczas końcowego mieszania ciasta.

 Dziekuje za zaproponowany przepis i wspolna zabawe :)
a we wspolnej zabawie udzial wziely :

12 komentarzy:

  1. Małgosiu-bardzo zgrabny fougasse :) Miło jest do Ciebie zaglądać , tyle tu wspaniałych smaków. Dzięki za wspólne pieczenie, pozdrowienia od nas obojga M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny kształt Małgosiu!
    Apetycznie zaprezentowane fougasse.
    Dziękuję za Twój udział w marcowym pieczeniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny listek! Pozdrawiam i dziękuję za wspólną zabawę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Absolutnie piękny liść:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo jaki piękny ażur Ci wyszedł:-) Miło było piec razem:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie ponacinane, dziękuję za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładnie wyszedł Twój chlebek:) Dziękuję za wspólne pieczenie! Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie wypróbowałabym fougasse do carpaccio z karczochów:)
    Cieszę się, że przepis się sprawdził!

    OdpowiedzUsuń
  9. To uwielbiam w akcjach wspólnego gotowania-niby ten sam przepis, a u każdego widać inny efekt końcowy :-) Ślicznie go uformowałaś. Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekne listeczki Marghe, dziekuje że byłas z nami:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny chlebek! Dziękuję za wspólne chwile przy pieczeniu i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mnie też najbardziej smakował jeszcze cieplutki. :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń