niedziela, 9 marca 2014

Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

Kolejny tydzien i kolejna zabawa z cyklu "Wypiekanie na sniadanie" tym razem sa to bulki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano. Maka orkiszowa nie przejdzie z moim Makaronem...wiec zrobilam najpierw w wersji okraglej i pszennej...a dzis je powtorzylam w wersji podluznej i z dodatkiem maki pelnoziarnistej.... a przepis pochodzi stad


Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

Składniki:

mąka pszenna, 225 gram
mąka orkiszowa, 150 gram
suche drożdże, 7 gram
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 1 łyżka
letnia woda, 200 mililitrów
tarty parmezan, 2 łyżki
suszone oregano, 1 łyżka

Sposób przygotowania:


1. Obie mąki, drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek wymieszać. Stopniowo dolewać wodę. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5, aby odpoczęło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przełożyć do miski, obsypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.

2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozpłaszczyć, następnie boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć jeszcze 1-2 razy. Formować podłużne bułeczki. Obtoczyć w parmezanie wymieszanym z oregano. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut do ponownego napuszenia. Ostrym, ząbkowanym nożem zrobić nacięcia wzdłuż bułek. Posypać pozostałym parmezanem.

3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut."




A pieklam wspierana duchowo razem z :

                                              Monika - Matka Wariatka
Dobrafka - Bona Apetita!
  Iza - Smaczna Pyza
  Daria - Breakfast
Gabriel -Męski wypas
  Lidia - na fb
  Olimpia - Pomysłowe pieczenie
  Ewelina - Przy kubku kawy
  Joanna -Różowa kuchnia
  Małgosia - Smaki Alzacji


8 komentarzy:

  1. Piękne i rumiane:-), aż czuję jak chrupią:-). Dziękuję za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pięknie w każdej wersji :) Które Ci bardziej smakowały ? Buziaki od nas

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wypieczone :) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ apetyczne bułeczki w serowej pierzynce !
    Małgoś, dzięki za wspólny czas przy piekarniku, buziole :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marghe twoje buly sa cudnie smakowite. Dzięki za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ;) Do zobaczenia za tydzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie upieczone . Super się piekło razem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne bułeczki :), dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń