sobota, 28 grudnia 2013

Florencja Swiatecznie...malo swiatecznie

Swieta, swieta...i juz po swietach...malo je bylo czuc w tym roku...wiec wczoraj postanowilismy zrobic sobie spacer po Florencji...jak kazdego roku o tej porze... juz po raz 12 :) . Niestety rozczarowaly nas wystawy w tym roku...a moze jestesmy tylko zle przyzwyczajeni??? Sami zobaczcie...i ocencie...

Jezeli ktos jest jeszcze glodny...Florencki Mc Donalds...czyli bulka z lampredotto (czesc zoladka)...


Ozdoby...


Oswietlenia...

Znane marki...

Piazza Signoria i jej palazzo vecchio...




 Ponte vecchio od srodka...


i od strony rzeki Arno ...


Kopula Brunelleskiego...













Dla tego widoku warto zyc...


to na tyle..jutro jade nad morze w poszukiwaniu atmosfery swiatecznej...

wtorek, 24 grudnia 2013

zyczenia...

Chociaż los rzucił mnie daleko stąd, w myślach z Wami będę i z głębi serca wszystkim ślę kolędę. Pokój na ziemi ludziom, a w niebie cisza gwiazd, grają anieli, świat się chlebem dzieli, świat ma dziś świąteczny blask. 

 

Marghe

 

 

Lasciate che la magia del Natale entri nelle vostre anime, accendendo l'amore nei vostri cuori. Buon Natale!


da PensieriParole

 Marghe

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Rozki z wanilia Buorbon

  Swieta za pasem...malo bylo przygotowan swiatecznych u mnie w tym roku...zwyciezylo przeziebienie...Zrobilam kilka rodzai ciasteczek, upieklam makowce, nastawilam buraczki na zakwas, zrobilam alici w prazonej marchewce...bo sledzia polskiego nie dostalam,niestety (zamkneli oba polskie sklepy, jeden w Arezzo a drugi we Florencji)...szkoda...oczywiscie pokroilam salatke...no i zrobilam paszteciki z grzybami...ale o tym moze jutro... a teraz hit tych swiat - rozki z wanilia Buorbon...
  



Rozki z Wanilia Buorbon 

na 70-80 rozkow

280g maki tortowej
100g mielonych migdalow
200g dobrego masla
90g cukru pudru
2 zoltka
1 laska wanili Buorbon (ziarenka)
szczypta soli

na obtoczenie

ok 100g cukru (dosc drobnego)
ziarenka z polowy laski wanili

Wymieszac dobrze w misce wszystkie skladniki (mozna je zmiksowac w robocie kuchennym), wysypac na opruszona maka stolnice i zagniesc szybko ciasto.
Podzielic ciasto na dwie czesci, z kazdej czesci zrobic 2 waleczki po ok 20 cm (razem 4 waleczki). Przykryc folia i wstawic na przynajmniej 2 godziny do lodowki.  
W miedzyczasie przygotowac cukier do obtoczenia rozkow mieszajac cukier z ziarenkami wanili.
Po  uplywie przynajmniej dwuch godzin wyciagac po jednym waleczku z lodowki i kroic na ok 1 cm plasterki, walkowac i formowac rozki.

 Ukladac rozki na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170° C przez 10-11 min. Rozki nie moga sie zbyt przyrumienic. Jeszcze gorace obtaczac w aromatyzowanym cukrze.




 Cornetti alla vaniglia Buorbon

Dosi per circa 70 -80 cornetti.
280 gr di farina 00
100 gr di farina di mandorle
200 gr di buon burro
90 gr di zucchero a velo
2 tuorli
1 bacello di vaniglia Buorbon
1 pizzico di sale
Per la zuccheratura 
100 gr di zucchero semolato( non finissimo)
½ bacello di vaniglia

Mettete in una ciotola tutti gli ingredienti dell’impasto compreso semini del bacello di vaniglia.
Mescolate bene finchè non raggiungerà la giusta consistenza per essere lavorato facilmente.

Trasferite sulla spianatoia leggermente spolverata di farina(non fate assorbire troppa farina) e lavorate un po’ l’impasto in modo in modo da amalgamere bene il burro ed i semini di vaniglia.

Una volta ottenuta una palla morbida, dividetela in due parti uguali.
Ricavate da ciascuna delle due metà , due cilindri di pasta di circa 20 cm di lunghezza (in tutto 4 cilindri di circa 20 cm).
Mettete i cilindri su un vassoio e avvolgetelo con pellicola e metteteli in frigo a riposare per almeno 2 ore.

Mentre l’impasto riposa preparate lo zucchero per la copertura, mettendo in una ciotola , lo zucchero semolato e raschiatura di ½ bacello di vaniglia.

Trascorso il tempo di riposo riprendete i cilindri e ricavate da ognuno tanti dischetti di pasta di circa 1cm di altezza.

Confezionate i piccoli cornetti.

Infornate i vostri cornetti sulla placca ricoperta di carta-forno in a 170° per circa 10-11 minuti al massimo, comunque prima che essi prendano colore.

Una volta cotti e ancora caldi , facendo attenzione a non romperli rotolateli nello zucchero semolato aromatizzato alla vaniglia

niedziela, 15 grudnia 2013

Salatka Polska

Uwielbiam salatke...moglabym ja jesc kazdego dnia.... wiec zachecona akcja zorganizowana przez Majanowe pieczenie na facebooku przylaczylam sie do wspolnej , pysznej zabawy. Oto moja wersja tego smakolyka...




Salatka tradycyjna:

1 puszka drobnego groszku
1 srednia cebula
3 jablka
4 jajka ugotowane na twardo
6 ogorkow konserwowych
6 ziemniakow ugotowanych w "mundurkach"-tak je nazywal moj kochany Dziadek :)
4 ugotowane marchewki
pol ugotowanego,sredniej wielkosci selera
Sloik majonezu
sol i pieprz do smaku
1 lyzeczka musztardy

Kroimy wszystko w drobna kostke, doprawiamy sola, pieprzem, musztarda i majonezem. Chlodzimy w lodowce,zeby sie "przegryzlo".






W wersji "swiatecznej" czesto dodaje garsc pokrojonych orzechow wloskich...bo...bo...bardzo lubie polaczenia polsko-wloskie :)





Insalata polacca

1 lattina di piselli finissimi
1cipolla media
3 mele
4 uova
6 cietrioli in agro-dolce
6 patate cotte con la buccia
4 carote cotte
mezzo sedano rapa cotto
maionese
sale,pepe
senape (1 cucchiaino)

Tagliare tutto a dadini, salare, pepare. Mescolare senape con maionese. Mescolare tutto e lasciare per 2-3 ore in frigo.

Magiczne ciasto

    Ostatnio po wloskich blogach krazy przepis na "torta magica", wiec i ja musialam koniecznie ten przepis przetestowac... Dziwny troche ten przepis, bo robi sie jedna mase a po upieczeniu twoza sie trzy warstwy ,kazda o roznej konsystencji...najnizsza to troszke przypominajaca flan konsystencja, po srodku kremowo-budyniowa i na wierzchu biszkoptowa. Wazne jest zachowanie kolejnosci dodawania skladnikow i temperatury...przekonajcie sie sami...



Magiczne ciasto ( Giallo Zafferano)

115 g maki "00" albo tortowej
150g cukru
500 ml mleka dobrze podgrzanego
4 jajka w temperaturze pokojowej
125 g masla roztopionego i w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 lyzka bardzo zimnej wody
1 lyzka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii (nasionka)
1 lyzeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie masla. Nastepnie oddzielamy bialka jajek od zoltek. Ubijamy na puch zoltka z cukrem.Ciagle ubijajac dodajemy lyzke bardzo zimnej wody, oraz wanilie, nastepnie sol i rozpuszczone maslo, oraz przesiana make. W miedzy czasie podgrzewamy mleko( nie moze byc ani zbyt gorace ani zbyt zimne). Dodajemy mloeko do ciasta. W osobnej misce ubijamy bialka i na koncu dodajemy sok z cytryny. Bialka maja byc dobrze ubite ale nie do konca sztywne. W tym momencie laczymy ciasto z bialkami. Ciasto bedzie dosc plynne. Przygotowujemy forme o wymiarach 20x20. Najlepiej jest wylozyc ja papierem do pieczenia. Do formy wlewamy ciasto i wstawiamy do wczesniej nagrzanego do 150° C piekarnika (bez wentylacji) i pieczemy przez 80min. Po tym czasie schladzamy ciasto w temperaturze pokojowej nie wyjmujac z formy, po czym wstawiamy do lodowki na przynajmniej 2 godziny. Ciasto kroimy zylka,lub bardzo ostrym nozem maczanym w wodzie, na kwadraty, po czym obsypujemy je dokladnie cukrem pudrem.




Torta Magica

115 g di farina "00"
150g di zucchero
500ml di latte intero caldo
4 uova in temp. d'ambiente
125 g di burro fuso e freddo
1 pizzico di sale
1 cucchiaio di acqua fredda
1 cucchiaio di estratto di vaniglia
1 cucchiaino di succo di limone

Iniziate facendo fondere il burro in un pentolino. Dividete poi gli albumi dai tuorli e versate i tuorli a temperatura ambiente in una ciotola, in cui aggiungerete lo zucchero. Montate i tuorli con lo zucchero per almeno 10 minuti, finchè il composto non diverrà chiaro e spumoso. Sempre sbattendo, unite ai tuorli con lo zucchero anche un cucchiaio di acqua e un cucchiaio di estratto di vaniglia. Aggiungete un pizzico di sale  e il burro fuso che avete fatto raffreddare , quindi continuate a sbattere per qualche minuto. Setacciate la farina all’interno del composto e amalgamatela ; nel frattempo mettete a scaldare il latte in un pentolino. Quando il latte si sarà leggermente intiepidito, unitelo al composto e lasciate incorporare per circa 1 minuto. A questo punto prendete la ciotola dove avete conservato gli albumi a temperatura ambiente e montateli a neve non troppo ferma, unendo il succo di limone, quando gli albumi saranno diventati chiari, in modo da stabilizzare il composto. Incorporate gli albumi montati a neve al resto del composto delicatamente, in modo da non smontarli e amalgamate fino ad ottenere un impasto piuttosto liquido. Imburrate una teglia quadrata di 20x20 cm e foderate sia il fondo che i bordi con la carta forno. Quindi versate il composto nella teglia imburrata e foderata e infornate in forno statico preriscaldato a 150° per circa 80 minuti, finchè la superficie della torta magica non risulterà ben dorata. Una volta cotta, estraetela torta dal forno e lasciatela raffreddare completamente a temperatura ambiente, dopodichè ricopritela con una velo di pellicola e lasciatela compattare in frigo per almeno 2 ore. Quando la torta si sarà compattata, sformatela dalla teglia, eliminando la carta forno e tagliatela a cubotti. Per facilitare il taglio, usate un coltello a lama liscia e lunga bagnata con dell’acqua oppure usate un filo di nylon. Sistemate i cubotti su un piatto da portata, spolverizzateli con lo zucchero a velo.