czwartek, 28 listopada 2013

Rolada czekoladowo kokosowa

 Ten przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy...byl tam zawsze...nie wiem jakie ma pochodzenie i skad sie tam wziol... nazywalo sie to to "przekladaniec kokosowy"...ja w moim domu przechrzcilam to to na rolade...
  To prosty, szybki przepis na ciasto, ktore nie wymaga pieczenia...



Rolada czekoladowo-kokosowa

Masa czekoladowa

300g suchych ciastek
125g mleka
100g cukru
30g masla
3 lyzki gorzkiego kakao

Ciastka smielic w mikserze, dodac kakao. Mleko, cukier i maslo mocno podgrzac. Wlac jeszcze cieple do ciastek z kakao. Wymieszac dokladnie. Rozlozyc mase, na kawalku folii przezroczystej, w prostokat (wielkosc zalezy jak wysokie chcemy warstwy)

Masa biala

125g miekkiego masla
80g cukru pudru
1 bialko
100g kokosu
2 lyzki wodki albo rumu

Skladniki wkladamy do miksera i miksujemy az do powstania jednolitej masy. Mase biala roskladamy na czarnej i ciasno zwijamy. Wkladamy na noc do lodowki. Serwujemy zimne.



Rollè di cocco

Impasto nero

300g di biscotti secchi
125g di latte
100g di zucchero
30g di burro
3 cucchiai di cacao amaro

Sbriciolare i biscotti nel mixer, aggiungere il cacao, mescolare bene. Il latte, lo zucchero e il burro scaldare finchè lo zucchero non si scioglie. Aggiungere ai biscotti e mescolare bene. Stendere l'impasto sul foglio del trasparente in un rettangolo.

Impasto bianco

125g di burro morbido
80g  di zucchero a velo
1 albume d'uovo
100g di cocco grattugiato
2 cucchiai di vodka o di rhum

Mescolare il tutto bene e stendere sul'impasto nero. Arrotolare insieme, e lasciare a raffreddare bene in frigo per tutta la notte... Servire ferddo.



Pinzimonio

   Jesien...trzeba zrobic zapas olivy na zime...hahahah co kraj to obyczaj, pamietam jak za mojej "mlodosci"w Polsce kupowalo sie ziemniaki na zime...teraz pewnie sie tego nie robi...
   Co roku kupujemy dwa rodzaje olivy...ta lepsza do jedzenia na surowo i ciut gorsza, ale zawsze pyszna i nie do porownania z ta kupowana kiedys w Polse, do gotowania...
   Pierwsza rzecza, ktora po zakupie olivy robimy, i powtarzamy przez pierwsze miesiace mniej wiecej raz w tygodniu, jest PINZIMONIO. Pinzimonio to nazwa sosiku jaki powstaje po wymieszaniu olivy z sola i pieprzem...ja daje jeszcze kropelke kremu balsamico.... W tym sosiku macza sie warzywa na surowo... Marchew, seler naciowy, rzodkiewki, fenkul, karczochy itp... do tego swiezy chleb, lub schiacciata...




 Przepisu tym razem nie bedzie...no moze taki ogolny :
 Ulubione surowe warzywa,oczywiscie oczyszczone, sol, pieprz, ocet balsamiczny, dobre pieczywo, dobre wino i doborowe towarzystwo....no i oczywiscie OLIVA :)

sobota, 23 listopada 2013

Fougasse Chorizo & Timo

Listopad sie konczy...ja nie mam czasu ...a tu trzeba dodac cos do akcji Wisly "Na zakwasie i na drozdzach" Wybor padl na chleb widziany w jednym z programow kulinarnych. Przepis jest Lorraine Pascale.


Fougasse Chorizo & Timo

  • 500 gr.maki chlebowej
  • saszetka drozdzy (7g)
  • 2 lyzeczki soli
  • 300 ml cieplej wody
  • 50 gr. chorizo
  • tymianek

Wymieszac  make,drozdze,sol i wode i dobrze wyrobic . Wysypac maka stolnice, rozciagnac lekko ciasto, posypac je tymiankiem (mozna tez zamienic tymianek na rozmaryn, szczypiorek lub inne ulubione ziola) i pokrojona w kostke chorizo (zostawic troszke na przybranie). Zlozyc ciasto na trzy i uformowac ksztalt liscia. Naciac ciasto posrodku i zrobic po trzy naciecia po obu bokach. Rozciagnac lekko naciecia,tak aby nie zniknely podczas rosniecia ciasta. Przykryc chleb natluszczona folia do wyrosniecia. Nagrzac piekarnik do 200° C w momencie wlozenia chleba do piekarnika wstawic na dno metalowa miseczke z 3-4 kostkami lodu lub spryskac piekarnik. Posmarowac chleb mlekiem i ozdobic pozostala chorizo. Piec 30-35 min. Studzic zawieszony

Fougasse Chorizo & Timo

INGREDIENTI:

  • 500 gr. farina
  • una bustina di lievito
  • 2 cucchiaini di sale
  • 300 ml di acqua
  • 50 gr. chorizo
  • timo
Impastare la farina, il lievito, il sale e l’acqua. Dare una bella mescolata e mettere la farina sul piano.
Aggiungere 25 gr di chorizo fatto a pezzettini e un po di timo (meglio se fresco) nell’impasto e ripiegare su sé stesso per incorporare tutto. Dargli la forma di una foglia. Fare poi un taglio verticale al centro e tre tagli ai due lati di quello verticale, come le venature di una foglia.
Allargare i tagli con le dita così lieviterà bene.
Metterla su una teglia bassa e coprire con la pellicola tutta la teglia, senza stringerla troppo. Lasciar lievitare per 30 minuti, spennellare poi con del latte. Sbriciolare sopra il chorizo rimanente. Posizionare dei cubetti di ghiaccio sul fondo dl forno, in questo modo si crea un ambiente umido e il pane lieviterà ancora prima che si formi la crosta dando così una mollica soffice. Cuocere 30-35 minuti a 200°. Lasciar raffreddare appeso.


czwartek, 7 listopada 2013

Murzynek z gruszkami

Zachcialo mi sie murzynka...nie przepadam za ciastami z kakao czy czekolada...zdecydowanie wole delikatne smaki wanilii czy cytrusow... ale od czasu do czasu... Tym bardziej, ze dbam o to zeby na sniadanie znalazlo sie zawsze cos pieczonego w domu. Tak jest zdecydowanie zdrowiej ! Bo co wkladaja do ciast i ciastek, ktore maja czas przydatnosci do spozycia nawet dwa lata???!!! Szok, nawet nie chce wiedziec :) Tak wiec zamiast tlustych rogali w barze, po ktorych zastaje na podniebieniu tlusta powloczka...ja proponuje moje ciasta.







Murzynek z gruszkami

1 kostka (250g) masla
1 szklanka cukru
3 lyzki kakao
1 szklanka mleka

Wymieszac wszystko w garnuszku i zagotowac. Odstawic do ostudzenia. Gdy przestygnie,dodac:

3 cale jajka
3 szklanki maki
4 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki amaretto

Wymieszac wszystko dokladnie drewniana lyzka. Wysmarowac dokladnie forme do ciasta. Wylac ciasto do formy i na nim ulozyc pokrojone gruszki ( u mnie 2 duze Williams)


Piec ok 45 min (do suchego patyczka)w temp. 180°C


Negrino è un dolce tipico polacco...

Negrino con le pere

250g di burro
1 tazza da 250ml di zucchero
3 cucchiai di cacao amaro
1 tazza di latte

Mescolare tutto insieme e farlo sciogliere bene nel pentolino. Lasciare raffreddare. Aggiungere :

3 uova medie intere
3 tazze di farina "00"
4 cucchiaini di lievito per dolci
3 cucchiai di Amaretto

Mescolare bene e versare in una teglia ben imburrata, decorare sopra con le pere. Cuocere per circa 45 min nel forno a 180°C




niedziela, 3 listopada 2013

Prosta Tarta z dynia

Proste polaczenie jesiennych skladnikow... szybka i pyszna przekaska, pomysl na kolacje, lub po prostu jesienna pieszczota dla podniebienia...







Prosta Tarta z dynia

Ciasto brisè

100g zimnego masla
200g maki
szczypta soli
odrobina lodowatej wody (ok 80-100g)

Maslo, make i sol zmiksowac na piasek w robocie kuchennym ( misa z nozami),ciagle miksujac dodac powoli lodowata wode, az utwozy sie jednolita masa. Wykleic ciastem forme na tarte i wstawic do lodowki.

Nadzienie

250 g ricotty
1 duze jajko
80-100g tartego parmezanu
100g Gorgonzoli
300g pokrojonej w kostke i upieczonej nie do miekkosci dyni
szczypta soli
pinoli
krazki cebuli

Podpiec w piekarniku dynie (albo na patelni). Wymieszac ricotte z jajkiem, sola, parmezanem, pokrojona w kostke gorgonzola, dodac przestudzona dynie. Wylozyc mase na ciasto brisè, udekorowac krazkami cebuli i posypac orzeszkami piniowymi. Piec w 200° C przez 10 min,obnizyc temperature do 160 °C i piec kolejne 25-30 min, az do lekkiego przyrumienienia.



La torta salata con la zucca

Per la pasta brisè

100g di burro molto freddo
200g di farina "0"
pizzico di sale
un pò di acqua giaccia (80-100g)

Il burro, la farina e il sale mettere nel frullatore e frullare il tutto fino ad ottenere un composto dall'aspetto sabbioso. Aggiungete poco alla volta l'acqua fredda, fino ad ottenere un impasto compatto ed elastico. Stendete la pasta nella forma e mettetela nel frigo.

Ripieno
250 g di ricotta
1 uovo grande
80-100g di  parmigiano
100g di gorgonzola
300g di zucca precotta nel forno o saltata in padella
pizzico do sale
pinoli

fettine di cipolla di Tropea

Mescolare insieme la ricotta, l'uovo, il sale e parmigiano, aggiungere il gorgonzola e la zucca. Versare sulla pasta brisè, decorare con la cipolla e  pinoli. Cuocere 10 min a 20°C ,abbassare la temperatura a 160 °C e continuare la cottura per altri 25-30 min.