czwartek, 7 listopada 2013

Murzynek z gruszkami

Zachcialo mi sie murzynka...nie przepadam za ciastami z kakao czy czekolada...zdecydowanie wole delikatne smaki wanilii czy cytrusow... ale od czasu do czasu... Tym bardziej, ze dbam o to zeby na sniadanie znalazlo sie zawsze cos pieczonego w domu. Tak jest zdecydowanie zdrowiej ! Bo co wkladaja do ciast i ciastek, ktore maja czas przydatnosci do spozycia nawet dwa lata???!!! Szok, nawet nie chce wiedziec :) Tak wiec zamiast tlustych rogali w barze, po ktorych zastaje na podniebieniu tlusta powloczka...ja proponuje moje ciasta.







Murzynek z gruszkami

1 kostka (250g) masla
1 szklanka cukru
3 lyzki kakao
1 szklanka mleka

Wymieszac wszystko w garnuszku i zagotowac. Odstawic do ostudzenia. Gdy przestygnie,dodac:

3 cale jajka
3 szklanki maki
4 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki amaretto

Wymieszac wszystko dokladnie drewniana lyzka. Wysmarowac dokladnie forme do ciasta. Wylac ciasto do formy i na nim ulozyc pokrojone gruszki ( u mnie 2 duze Williams)


Piec ok 45 min (do suchego patyczka)w temp. 180°C


Negrino è un dolce tipico polacco...

Negrino con le pere

250g di burro
1 tazza da 250ml di zucchero
3 cucchiai di cacao amaro
1 tazza di latte

Mescolare tutto insieme e farlo sciogliere bene nel pentolino. Lasciare raffreddare. Aggiungere :

3 uova medie intere
3 tazze di farina "00"
4 cucchiaini di lievito per dolci
3 cucchiai di Amaretto

Mescolare bene e versare in una teglia ben imburrata, decorare sopra con le pere. Cuocere per circa 45 min nel forno a 180°C




9 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie!!! Jaki pomysłowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieklam "normalnego" murzynka...spojzalam na kupione dzien wczesniej gruszki...no i prosze :)

      Usuń
  2. O matko ciasto dla mnie. Nie za bardzo skomplikowane i z gruszkami. Pewnie wersja ze śliwka tez będzie OK.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mysle,z kazda wersja bedzie dobra :) i np z malinami ;)

      Usuń
    2. Ciasto wyszło super, choc nie tak ładne jak Twoje (było ze śliwkami), zawojowało serca jedzących :)

      Usuń
  3. A poza tym Witaj wśród blogujących.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo...na razie "raczkuje" :)

      Usuń
  4. Piękne ciasto, bardzo pomysłowe. Myślę , że smak ma równie wyjątkowy bo gruszki nadają aromatu i wilgoci. Dobrze, że napisałaś o kostce masła 250 g, U nas niestety one mają tendencje malejąca ;D Pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malgos,ciasto nam bardzo smakowalo,choc pomysl z gruszkami narodzil sie w ostatniej chwili. Ja "wyrastalam" na kostkach 250g ;) no i pamietam dyskusje z mniama na ten temat :) Tu na szczescie kostki maja 250g ;)

      Usuń